Fizica şi uscătorul de rufe

Ce legatură este între uscătorul de rufe şi fizică? La o primă vedere, niciuna. Dacă ,însa analizezi mai bine…

Zilele trecute am mers în oraş să-mi cumpăr uscător de rufe. Cel vechi se deteriorase şi deci, se impunea unul nou. O să spuneti, şi ce ne pasa noua? Corect, numai că dacă veti avea rabdare să citiţi până la final, veţi vedea cum pot fi aplicate noţiunile teoretice în viaţa de zi cu zi.

Ce poţi cere de la un astfel de produs? Să aibă spaţiu de uscare cât mai mare, să fie rezistent ,iar în cazul meu, să fie cât mai stabil, astfel încât vântul puternic ce bate în balcon, să nu-l facă o victimă de aruncat la gunoi, cum a procedat  cu cel anterior. M-am decis,îl aleg pe cel cu stabilitatea cea mai mare. Deci, văzându-mă în faţa ofertei, am început să analizez. Sunt corpuri cu suprafaţă de sprijin. Aţi învăţat că aceasta reprezintă dreptunghiul obţinut prin  unirea punctelor situate pe  barele pe care se sprijină.

Uscătorul  rămane în echilibru cu atât mai stabil,cu cât suprafaţa pe care stă  este mai mare şi centrul de greutate este situat mai jos. Mai precis, cu cât rufele sunt întinse mai aproape de pardoseală, cu atât probabilitatea ca vântul să-l răstoarne, este mai mică.( Sunt conditiile de echilibru pentru corpurile cu bază de susţinere, aşa cum aţi învăţat la fizică).

100
fig.1

 

200
fig.2

 

 

Aceasta este oferta. Plecând de la cele relatate mai sus, voi ce sfat mi-aţi da? Pe care să-l aleg ? În cazul în care vreţi să mă ajutaţi, va rog să vă grăbiţi! E iarnă şi rufele se usucă greu!

Şi încă un pont. Pentru a coborî centrul de greutate al uscătorului, voi pune pe barele de susţinere,  bidoane de 5 litri, pline cu apă. Ce ziceţi de idee? Dacă aveţi una şi mai bună, vă rămân recunoscătoare!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s