Cojile de portocală şi evaporarea

Faceţi cunoştinţă cu domnul Portocală.

005

Este foarte trist şi ştiţi de ce? Pentru că odată îndepărtat de fruct,viaţa lui s-a terminat, nu mai poate fi util.Vrea cineva să-l folosească pentru a parfuma aluatul unei prăjituri? A, nu aveţi timp pentru gătit? Înţeleg! Atunci ,hai să căutăm altceva să-l ajutam. Nu putem lăsa bietul om în suferinţă!

Ştiţi ce, acum câteva săptamâni, m-am enervat foarte tare, când intrând în una din clase,am văzut cum sub calorifer, tronau  împrăştiate , multe coji de portocală. I-am certat pe cei doi  responsabili de faptă. Răspunsul lor a fost :”Le-am pus pe calorifer, să miroase frumos!” Nu vă daţi seama? Am găsit salvarea domnului Portocală! Îi folosim mirosul!

Dacă strângi în mână o coajă de portocală, din ea iese un lichid frumos mirositor. Acesta conţine apă. Prin încalzire, apa din coji se evaporă ( trece din stare lichidă în stare de vapori), vaporii se împrăştie în aer, iar mirosul lor este perceput de noi ca unul plăcut. De ce, pentru că unul dintre  factorii ce influenţează evaporarea, este temperatura. Cu cât aceasta este mai ridicată, cu atât lichidul se evaporă mai repede. Aşa se explică de ce cojile încalzite pe calorifer, au  un miros mai puternic decât cele reci. Lipsite de apă, cojile se strâng şi se rup uşor. Vreţi să-l vedeţi acum pe domnul Portocală? Iată-l!

010

Arată mai rau decât înainte, dar e mulţumit că în drumul sau spre coşul de gunoi, s-a mai făcut o dată util. Lipsit de apă, el se strânge şi se rupe  uşor. Asta  l-a costat o evaporare, dar prin  utilitatea lui şi-a prelungit viaţa şi asta l-a făcut fericit.

Iată cum poţi obţine un deodorant de camera, natural şi gratuit!

 

 

 

 

 

 

 

32 thoughts on “Cojile de portocală şi evaporarea

  1. Doamna profesoară, va sunt recunoscătoare pentru ca stiți cum sa ne explicati in asa fel încât sa înțelegem si pentru ca ne învățați sa gândim logic. Va multumesc mult.

    Like

  2. E un subiect foarte drăguț si e bine explicat. Si e un sfat bun de a găsi un mod de ați împrospăta viața fără a o ucide pe cea din jur. 100% ECO👍

    Like

  3. Când eram mai mică bunică mea punea mărul pe sobă și nu înțelegeam DE CE? Intr-un sfârșit bunică desfăcea mărul de coajă și mărul era moale si foarte gustos…DE CE se întâmplă așa ?DEFAPT CE SE INTAMPLA???

    Like

Leave a comment