Iarnă, în sfârşit!

O aşteptăm de o lună şi jumătate şi în sfârşit, a venit! Iarna înseamnă  zăpadă  şi gheaţă, deci fenomene  de topire şi de solidificare.  O să spuneţi, da, frig, îngheţ, apă  pe străzi şi nu numai!  Aşa e , dar fără ele  nu ne-am putea bucura de patinaj, de răcoarea cuburilor de gheaţă, de îngheţată!

y

În seara în care a nins, am mers la teatru. ( O piesă  pe care vi-o recomand, „A douăsprezecea noapte”, Teatrul Metropolis). Peisajul era feeric, dar  strazile….Amestec de apă şi zăpadă, iar din loc în loc, găuri în asfalt. Mă gândesc cu groază cum vor arăta acestea la primăvară! Vor fi adevărate cratere. Ştiţi de ce după o iarnă  grea, găurile din asfalt sunt din ce în ce mai mari? Zăpada , ziua  se topeşte, iar peste noapte , îngheaţă. Prin solidificare, apa  îşi  măreşte volumul         ( ocupă  un spaţiu mai mare), iar prin topire şi-l micşorează. Apa din gropile din asfalt, noaptea, îngheaţă, îşi măreşte volumul şi împinge în pereţii acestora, lărgindu-le. Topirea şi solidificarea se repetă în fiecare zi şi în fiecare noapte, deci găurile devin din ce în ce mai mari.

Dacă vreţi să verificaţi, efectuaţi experimentul sugerat de imaginile de mai jos. Vedeţi ce se întâmplă cu apa dintr-un borcan, după ce acesta a fost pus  la congelator.

051                       gheata

Ce peisaj de vis ar fi acum într-o pădure! Copacii acoperiţi cu zăpadă, ar arăta ca în poveşti. Ştiţi că atunci când e ger, aceştia trosnesc? Nu credeţi? Apa pătrunde în porii scoarţei, îngheaţă, gheaţa marindu-şi volumul, împinge în coaja copacilor şi aceştia încep să crape. De aici trosniturile. Cu toate acestea, este o experienţă  pe care mi-aş dori să o trăiesc!

Zilele trecute am citit pe net că îţi poţi  mări pantofii cu un număr, punând în ei pungi cu apă  şi introducându-i la congelator. Prin solidificare, apa îşi măreşte volumul, lărgind pantofii. Bună  idee!  Am nişte balerini care mă cam strâng.

Dar să revenim la seara cu ninsoarea. După piesă, am mers la o cafenea .Chelneriţa ne-a adus paharele cu suc, în care tronau câte patru cuburi de gheaţă. Le-am alergat ceva prin pahar, cu ajutorul paiului, dar ele nu au renunţat la ideea de a rămâne la suprafaţa lichidului.

b

Încăpăţânate? Nicidecum! Rămân la suprafaţă pentru că gheaţa având volum mai mare decât apa din care provine, are densitate mai mică, deci este mai uşoară  şi se ridică. Aşa se explică de ce sloiurile de gheaţă plutesc la suprafaţa lacurilor şi nu se scufundă.

67

Dacă nu beau din conţinutul paharului, după ce se topeşte gheaţa, sucul se revarsă pe masă? Evident că  nu. Aţi văzut voi restaurant  în  care băuturile curg pe mase după  topirea cuburilor de gheaţă? Prin  topire, volumul apei se micşorează, deci sucul din pahar , împreună cu apa provenită  din cuburi, au destul loc, astfel încât să nu se reverse.

M-am luat cu vorba şi am uitat. Trebuie să-l sun pe tata să-i spun că nopţile viitoare sunt  geroase şi trebuie să facă  mai des foc la baie. De ce? Pentru că  poate păţi ca anul trecut , când s-a spart  o ţeavă. Cum? Ţevile din baie sunt pline cu apă. Fiind ger, apa îngheaţă, îşi măreşte volumul, împinge în pereţii acestora  şi le sparge. Icălzind baia, menţine în cameră o temperatură  pozitivă ( mai mare de 0 grade, temperatura la care se solidifică  apa) şi astfel, evită  o inundaţie.

Iată o exemplificare:

037                041

Apropos de ţevi sparte, cu siguranţă  aţi auzit de antigel! Părinţii voştri  îl vor cumpăra zilele acestea, dacă nu au facut-o până  acum. Este un lichid pe bază de glicerină, ce nu  trebuie să  lipsească  maşinilor pe timp de iarnă .El are rolul de a împiedica solidificarea lichidului de răcire, din motor. Antigelul scade temperatura de îngheţare  a apei, până  la -40 grade. Fără el, motorul crapă.

Noi oamenii, avem tendinţa de a confunda solidificarea cu îngheţarea, numind solidificarea oricărei substanţe, îngheţare. Greşit! Îngheţarea este solidificarea apei, iar numele vine de la gheaţa care se formează. Solidificarea altor substanţe nu poate fi numită  îngheţare, pentru că în acest caz, rezultatul nu mai este gheaţa.

Concluzia care se trage din cele de mai sus, este că apa îşi măreşte volumul la solidificare ,iar la topire şi-l micşorează. Tot aşa se comportă şi fonta, dar cele doua  sunt excepţii de la regulă. În general, substanţele îşi măresc volumul la topire,iar  la solidificare şi-l micşorează. Este explicabil, având  în vedere că în lichide, spaţiile dintre particule  sunt mai mari decât în solide.(Aveţi exemplificarea în desenele de mai jos.)

s       l

Dupa cum vedeţi, APA este o ciudată. Şi ce dacă? Ne putem supăra pe ea că are capricii? Evident că nu! Nu ne este numai cea mai bună prietenă, ci e însăşi viaţa!

 

 

49 thoughts on “Iarnă, în sfârşit!

 1. Totul e adevărat si e o combinație dintre viața reala si fizica, căci așa e fizica se referă la anumite fenomene ale vieții de zi cu zi. Si dumneavoastră știți cel mai bine cum sa spune- ți ” asta lumii👍🌺

  Like

 2. Acum inteleg de ce , intr-o zi am umplut o sticla de apa de era sa dea pe-afara si am lasat-o in congelator ca peste 1-2 minute sa o iau pentru a fii mai rece caci urma sa ies afara si era foarte cald. Am uitat-o acolo si cand am luat-o sticla era putin crapata , prima oara am zis ca mi se pare dar cand s-a totpit apa a inceput sa curga pe acolo. I-am intrebat pe parietenii mei ,dar nu au stiut sa imi raspunda. Acum imi dau seama de ce . Mai pe scurt : afost minunat si multumesc.

  Like

 3. Foarte frumos ! Iarna fiind un subiect discutat de copii și de adulți este chiar recomandat sa fie radactata o poveste cu subiectul fizica ! Foarte bine redactat și explicat.Nu poate fii mai bun! Aștept postare următoare !

  Like

 4. Mulțumesc,doamna profesoară!
  Nu stiam de ce gropile din asfalt se maresc de la un an la altul dupa ce trece iarna,nu stiam de ce plutește gheata,nu stiam de trosnetul copacilor cand e ger.
  Multumesc pentru ce am aflat in seara aceasta!

  Like

 5. Foarte interesant blogul. Din unele postări chiar învăț cuvinte noi și îmi dezvolt vocabularul. Continuați cu munca bună 🙂

  Like

 6. Au trecut ceva ani de cand nu am mai citit ceva referitor la fizica, si cu nostalgie si regret pot spune: As fi invatat cu placere aceasta materie, daca mi-ar fi fost explicata asa!!!
  Sunt convinsa ca vom citi multe articole interesante! Felicitari pentru idee!
  Sugestie: ne poti explica si fenomenul “fata Morgana” ? Multumesc

  Like

 7. Intr-o zi când plecam spre școală am observat pe trotuar ca o creangă din copac s-a rupt…eu cred ca din cauza presiunii depuse,findca de la zăpadă crengile copacului s-au aplecat…e bună teoria pe care am observato eu ?

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s