De ce tăiem mămăliga cu aţa?

Nu ştiu dacă voi aţi tăiat mămăliga cu aţa, dar cu siguranţă, bunicilor  voştri, acest lucru le este familiar. Pentru  a o porţiona, cea mai uşoară  metodă  este aceea de a folosi un fir de aţă cât mai subţire. De ce? Pentru că în acest caz, presiunea exercitată  este cea mai mare, iar efortul cel mai mic.

1

Să vă explic. În primul rând am vorbit despre presiune. (Am amintit de ea şi în articolul “ Fizica şi viaţa cotidiană”. Ce este presiunea? Veţi spune, o forţă. Corect, dar de ce nu i se spune simplu, forţă? Înseamnă că are o particularitate. Da, este forţa care se exercită pe o suprafaţă egală cu unitatea, adică o suprafaţă de 1 m2, 1cm2, 1mm2 şi aşa mai departe. Dacă  o forţă  se exercită pe o suprafaţă, presiunea se calculează, împărţind forţa la suprafaţa respectivă.

Exemplu:

Avem 9 bile ( figura 1),pe care le aşezăm pe o suprafaţă  de 9 pătrate (figura 2).

2                               3

figura 1                                               figura 2

Împărţind forţa exercitată de toate bilele, la suprafaţa   respectivă ( 9cm2), figura3, obţinem PRESIUNEA,  adică forţa cu  care o bilă acţionează  pe un  pătrat  de 1 cm2,(figura4)

4                                    5

figura3                                                      figura4

Presiunea este forţa care se exercită uniform ( în orice punct este aceeaşi) şi perpendicular, pe o suprafaţă egală cu unitatea.( o obţinem împărţind forţa la suprafaţă)

                      Formula presiunii:   p =  F/S

Dacă S=1,       p= F/1,        adică, p=F

Unitatea de măsură în S.I. este N/m2, care reprezintă 1 Pascal (Pa)

Ce legătură are presiunea cu viaţa noastră? Să căutăm.

Zilele trecute mi-a căzut un nasture  şi a trebuit să-l cos. Am avut de ales între două tipuri de ace. Pentru  care credeţi că am optat? Evident pentru  cel mai subţire, astfel încât, suprafaţa lui fiind mică, presiunea să fie mare şi efortul redus. Aşa se explică de ce acele subţiri intră în ţesătură  mai uşor  decât cele groase.Efortul constă în forţă, care trebuie să fie cât mai mica.

Presiune mare înseamnă  că forţa exercitată pe fiecare m2,cm2,mm2 să fie mare.Aceasta se poate  realiza fie mărind forţa ( efortul), fie micşorând suprafaţa.

De ce acul, cuţitul, foarfeca, toporul, sapa , trebuie să fie cât mai ascuţite?  Pentru ca suprafaţa să fie mică şi astfel, presiunea mare. Dacă suprafaţa e mare, scade presiunea şi pentru a folosi eficient aceste obiecte, trebuie să acţionez cu o forţă mai mare, deci mai mult efort.

Toate cuiele au vârful ascuţit pentru ca suprafaţa  fiind mică, forţa necesară intrării lui în perete , să fie mică.

6

Că a venit vorba despre cuie, aţi auzit despre numărul de circ în care un om se aşează pe un pat de cuie, fără a se răni. De ce? Ce s-ar întâmpla cu el dacă s-ar aşeza pe 2 cuie? Greutatea lui fiind aceeaşi, în primul caz aceasta se împarte la un număr mare, deci presiune mică,(omul nu paţeşte nimic). iar în al doilea caz ,se împarte la 2. Vă daţi seama cu de forţă împinge el în fiecare cui? Cu această forţă acţionează şi cuiul asupra pielii.

Aţi văzut că în zilele de vară, în asfalt se văd numai urmele tocurilor cui, ale pantofilor de dama şi nu ale celor bărbăteşti?( Unde e presiunea?)

Când se alege locul pe care trebuie ridicată o clădire, trebuie făcute calcule pentru a verifica dacă suprafaţa fundaţiei rezista greutăţii imobilului.( Din nou presiunea!)V-aţi întrebat de ce curelele rucsacului, care apasă pe umeri, sunt mai late?

7

De ce vă taie mâna o sacoşă cu cumpărături?

De ce roţile maşinilor care merg prin deşert, sunt mai late?

8

De ce în zonele polare, oamenii folosesc palete de zapadă?

9

Dacă patinaţi pe un lac şi gheaţa se sparge, cum ajungeţi la mal fără a vă pune viaţa în pericol? Trebuie ca presiunea să fie cât mai mică, deci măriţi suprafaţa pe care vă sprijiniţi, traversând lacul pe burtă.

De ce un om se scufundă în zăpadă dacă este încălţat cu bocanci, iar dacă stă pe schiuri, rămâne la suprafaţa zăpezii.Suprafaţa schiurilor este mai mare decât cea a tălpilor bocancilor, deci în primul caz presiunea este mai mică.

De ce băncile din parc au la baza picioarelor o plăcuţă mai lată?Mărind suprafaţa, presiunea scade, iar banca nu se afundă în pământ.

10

Cum se explică faptul că ne putem tăia pielea dintre degete, dacă mişcăm repede mâna printre foile unei cărţi? Suprafaţa foii fiind atât de mică, presiunea e mare şi foaia pătrunde uşor în piele.

11

De ce şinele de tren se montează pe traverse şi nu direct pe pământ? Şina având suprafaţa mică, trenul acţionând  cu o forţă mare , presiunea creşte şi aceasta se scufundă în pământ. Traversa  măreşte  suprafaţa, deci micşorează presiunea şi linia ferată rămâne în poziţia initială.

Ştiaţi că presiunea exercitată de un tractor cu şenile, asupra pământului , este egală cu cea exercitată de un om asupra tălpilor picioarelor sale.Cum vă explicaţi  atunci faptul că tractorul sfărâmă o cărămidă peste care trece, pe când  omul, nu poate face acest lucru?

Presiunea pe care o exercită o viespe asupra acului sau este de 300 000 N/m2. Asta înseamnă  acţiunea unui corp cu masa  de 3kg, pe o suprafaţă de 1cm2 .Vă explicaţi acum de ce acul intră  cu atâta uşurinţă  în piele?

13

Ce ziceţi, am găsit presiunea în viaţa noastră de zi cu zi?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

59 thoughts on “De ce tăiem mămăliga cu aţa?

 1. De abia asteptam sa vad titlul articolului, iar atunci cand l-am vazut m-a surprins complet! Din fiecare articol am invatat multe lucruri noi, foarte interesante. Acesta a fost insotit de foarte multe explicatii la care nu m-as fi gandit pana acum! Va multumesc!

  Like

 2. Cu fiecare articol învăț lucruri noi si înțeleg mult mai bine lecțiile predate la scoală. Sunteți un profesor special, care pune foarte mult suflet in ceea ce face. Mulțumim!

  Like

 3. Să fiu sinceră, nu înțelesesem din prima lecția legată de presiune. Dar, citind acest articol, mi-am dat seama despre ce este vorba. Şi nu numai acest articol. Le-am citit pe toate şi mi-am dat seama că sunt foarte folositoare, şi că ați depus multă muncă pentru ca noi să înțelegem cât mai bine fiecare cuvânt. Deabia aştept să citesc şi următoarele articole.♡

  Like

 4. Wow ! Acest articol m-a surpins intr-un mod foarte placut si….diferit ! Acest articol mi s- a parut mult mai deosebit fata de celelalte.
  Va felicit pentru efortul depus si astept cu nerabdare urmatoarele postari !!

  Like

 5. Va pot transmite doar un cuvânt pentru a le descrie pe toate ” WOW Ce sa mai comentez in afara de faptul ca sunteți o mare “vrăjitoare” a fizici🏆 Totul e o scamatorie complicata pe care dmneavoatra o faceți simpla
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  Like

  1. Mi-ar placea sa pot fi o vrajitoare, care v-ar face pe toti sa invatati fizica. In realitate sunt un simplu profesor, care isi iubeste elevii si care vrea sa-i ajute sa descopere lumea! Multumesc, Isabel!

   Like

 6. L-am citit de trei ori 😅 E ca o poveste de cre nu te mai desparți
  E cel mai drăguț articol in care învăț mai multe decât ce pot afla dintr-o enciclopedie ( in acest blog)
  El e o enciclopedie cu doar4 povesti si un cuprins. Va admir creațiile si pe dumneavoastră 😊🌺
  E minunat ce puteți face Iubesc creativitatea

  Like

 7. De abia asteptam sa vad titlul acestui articol si acum ca am vazut cum se numeste si ceea ce contine pot spune ca sunt uimita! De abia astept sa vad si celalalt articol!

  Like

 8. Foarte interesant , la inceput mi-a fost greu sa inteleg cum actioneaza presiunea , dar pe parcurs am inteles si am reusit sa imi explic o groaza de lucruri care mi se parea inutile . Astept urmatorul articol

  Like

 9. Foarte frumos,din primele rânduri ma-ți uimit,nu va lasa-ți de blog,chiar dacă uni oameni nu apreciază munca dumneavoastră nu trebuie s-ai băgați în seamă.Continuați blogul!!!!!

  Like

 10. Wow, chiar nu m-as fii gandit la unele exemple, toate au fost foarte interesante dar explicatia cu patul de cuie m-a dat pe spate (scuzati exrimarea..) caci nu m-as fii gandit nici o data ca are legatura cu presiunea. Cand eram mic credeam ca este magie sau ceva dar cand m-am marit mi-am dat seama ca nu este magic ci doar un lucru care se poate explica cu usurinta de cei care stiu, acum imi dau seama de ce atunci cand statea pe acel pat de cue, nu se ranea. Multumesc inca o data dumneavoastra si fizicii.

  Like

 11. Cand voi avea sansa de a taia mamaliga, am sa o fac cu un fir de ata. Stiu de 3 ani explicatia stintifica, dar nu am incercat niciodata. Am sa incerc cat de curand.

  Like

 12. Foarte util articolul !! Si multumim de sfatul din clasa al prietenei dumneavoastra: Taiem mamaliga cu ata ca sa nu se murdareasca cutitul 😂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s