De ce iese praful din covor?

Cu siguranţă elevii mei, atât cei mari, cât şi cei mici, stiu răspunsul la această întrebare. Vor spune siguri pe ei : datorită inerţiei. Răspuns corect! Şi pentru că inerţia este întâlnită foarte frecvent în viaţa cotidiană, îi vom recunoaşte importanţa, dându-i atenţia cuvenită.

Aţi învăţat că inerţia este o proprietate pe care o au toate corpurile, de la coala de hârtie, la camion . Ea constă în faptul că acestea se opun atunci când sunt trecute din stare de repaus în stare de mişcare, sau din mişcare în repaus. În popor se vorbeşte de un Gică  sau Gigi  Contra, care nu este niciodata de acord cu schimbarea. Cam asta e inerţia, un Contra,  care atunci când este mişcat, mai stă un moment în repaus, iar atunci când este oprit, se mai mişca puţin.

Cel mai cunoscut exemplu este cel cu omul aflat în autobuz. Când autobuzul porneşte brusc, omul se înclină în spate, iar când opreşte brusc, mişcarea omului se face în faţa. De fiecare dată, Contra al nostru, inerţia,  îl face pe om să se opună .(figura 1)

f1
figura 1

Aşa se explică de ce mijloacele de transport pentru persoane, sunt prevăzute cu bare de susţinere ( figura 2).Pentru a fi în siguranţa, asezaţi-vă cu faţa spre fereastră ( poziţia aceasta o vom discuta la echilibru) şi lăsaţi-vă  greutatea pe piciorul îndreptat spre  şofer, atunci când maşina este în repaus. La trecerea  în mişcare, din cauza inerţiei vă înclinaţi  în spate şi transferaţi  greutatea pe celălalt picior, fără  riscul de a cădea. Când autobuzul este în mişcare, vă lăsaţi greutatea pe piciorul situat spre spatele mijlocului de transport, astfel încât, la oprire bruscă, atunci când vă înclinaţi în faţă, să transferaţi greutatea de pe un picior pe altul.

f2
figura 2

Tot din cauza inerţiei, autoturismele sunt prevăzute cu centuri de siguranţă.Lipsa acestora poate duce la accidentarea călătorilor, fie la lovirea parbrizului cu capul,în cazul unei opriri bruşte,  fie la ieşirea prin geam, în cazul unui impact puternic.  (figura 3)

f3
figura 3

Accidente se pot produce şi atunci când mergem cu bicicleta. Frânarea bruscă în timpul mişcării cu viteză mare, il poate arunca în faţă pe biciclist.( figura 4)

f4
figura 4

Cu cât un corp cântăreşte mai mult, deci are masa mai mare, cu atât are inerţie mai mare şi invers. Dacă o maşină  şi o bicicletă se deplasează cu aceeaşi viteză, la frânare bruscă, bicicleta se opreşte mai uşor decât maşina, pentru că are masa mai mică, inerţie mai mică, deci se opune mai puţin trecerii din mişcare în repaus comparativ cu maşina.Acest lucru poate fi observant , comparând  urmele lăsate pe şosea de cele două mobile, din momentul frânării ,până când acestea se opresc. Urma bicicletei este vizibil mai scurtă decât cea a maşinii.

De ce lichidele se transportă în cisterne? Ţine în mână un lighean ce conţine apă până la  jumătate şi mişcă-te  brusc. Ce se întâmplă? Apa va curge pe tine, pentru că din cauza inerţiei, se va opune trecerii din stare de repaus, în stare de mişcare. Dacă eşti în mişcare şi te opreşti brusc, apa curge în faţa ta. Acesta este motivul pentru care lichidele se transport  în cisterne.

Ati văzut, cu siguranţă, un număr de circ în care cineva trage o faţă de masă fără să mute de la locul lor obiectele aflate pe acesta. Nu este nicio magie. Acest lucru este posibil datorită  inerţiei ceştii, farfuriei  şi evident, îndemânării celui care execută . ( figura 5)

f5
figura 5

Ceva similar se întâmplă în cazul unei cărţi trase brusc dintr-un teanc ( figura 6), sau în cazul unui cleşte aşezat pe un carton , deasupra unui pahar. (figura 7)

 

f6
figura 6

 

 

f7
figura 7

V-aţi întrebat de ce atunci când cineva ne pune piedică, nu cădem pe verticală, ci de fiecare data ne întindem pe podea” cât suntem de lungi”? Pentru că ni se blochează  picioarele, dar din cauza inerţiei, cealaltă  parte a corpului continua  să se mişte ş i astfel face cunoştinţă cu pardoseala. (figura8)

 

f8
figura 8

Atunci când ne deplasăm cu liftul ,trăim două senzaţii diferite: când  începe să urce, simţim că ni se înmoaie genunchii, iar când coboară, parcă am pluti. Aceste lucruri se întâmplă  tot din cauza inerţiei . Pentru  un moment, corpul nostru  se opune mişcării liftului.

Aţi văzut oameni care sar dintr-un autobuz  aflat în mişcare? Ca să nu se rănească, ar trebui să o facă în direcţia şi în sensul mişcării acestuia. Dacă  ar sări în sens opus, când picioarele ating pământul, restul corpului, datorită  inerţiei, continuă să se mişte şi cade pe spate.

Dacă aveţi doua ouă, unul fiert şi celălalt nefiert, cum faceţi să le deosebiţi? Cel fiert se învârte mai uşor decât celălalt.De ce? Pentru că în cazul celui nefiert, lichidul din interior îşi manifestă inerţia, opunându-se mişcării, astfel încât rotirea oului este  frânată.

De ce e mai greu de aruncat sau de prins o cărămidă  comparativ cu o minge, dacă amândouă se deplasează cu aceeaşi viteză? Deoarece cărămidă are inerţie mai mare decât mingea( având masa mai mare) şi se opune mai mult trecerii din repaus în mişcare( şi invers), decât aceasta.

Dar să revenim la covor. Când acesta este lovit, se mişcă. Praful având inerţie, rămâne  în aceeaşi poziţie şi pentru că nu mai are bază de susţinere, cade.

Inerţia se manifestă în fiecare moment la schimbarea stării mecanice a corpurilor. Depinde numai de noi dacă ştim cum să o folosim sau să ne apărăm de efectele ei.

27 thoughts on “De ce iese praful din covor?

 1. Foarte interesant! Cu presiunea m-am lamurit si chiar am taiat mamaliga cu ata,dar as incerca sa trag fata de masa fara sa mut obiectele de la locul lor. Sper sa nu sparg ceva! Si abia astept inca un articol la fel de interesant ca acesta!

  Like

 2. Comentariul meu va fi mereu de lauda si de uimire
  Insa voi face o exceptie
  De data asta e de multumire
  Va multumesc ca mi raspunde ti la intrebari😘 Si ca sunteti cine sunteti

  Like

 3. A fost un articol interesant si printre toate exemplele nu m-as fii gandit niciodata la faptul ca din cauza inertiei cadem cu fata la podea si “nu intr-o parte” cum ati specificat. Inca o data ma uimiti si va multumesc pentru toate cele pe care le faceti pentru noi, copiii.

  Like

 4. Știam deja tot ce a-ti scris pe blog doamnă pentru ca ne-ați îmbunătățit cunoștințele înaintea postării… Va mulțumim…!!!! 🙂

  Like

 5. Foarte bine explicat acest articol, in aceasta seara am “pierdut” timpul citind majoritatea articolelor dumneavoastra. Am observat ca si la ora si pe blog aveti acelasi stil de a explica si exemple foarte concrete si foarte usor de inteles. Felicitari.

  Like

 6. Pentru mine acest blog a fost o revelatie! Exista profesori carora chiar le pasa ” pe ce lume traim” si stiu ca fizica nu este doar pentru savanti! Minunat tot ce faceti!

  Liked by 1 person

  1. Va multumesc foarte mult pentru apreciere! Desi am pornit timid, constat, pe zi ce trece, ca tot mai multi copii sunt interesati de ce se intampla in jurul nostru. Acest lucru arata ca munca mea nu e zadarnica. Multumesc!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s