Daţi-mi, va rog, un kilogram de apă!

Am auzit de foarte multe ori, oameni care spuneau că e greşit să măsori lichidele în kilograme. De ce ? Lichidele nu au masă? Masa nu se măsoară în kilograme? Atunci unde este greşeala? Ea există, dar trebuie căutată în altă parte.

Din cauza faptului că lichidele curg şi că unele se pot evapora uşor, ele se ambalează în sticle ale căror capacităţi ( volume ) sunt: 0,25litri, 0,5litri, 0,75litri, 1 litru, 2 litri, etc.Comercializarea lor se face în funcţie de volum, pentru că fiecare sticlă de 1 litru poate fi umplută cu un alt număr de kilograme din fiecare lichid.

De exemplu, 1 litru de apă costă 2,5 lei . Având în vedere că densităţile lichidelor sunt diferite, masa unui litru din fiecare lichid , este şi ea alta. Numai 1 litru de apă cântăreşte 1 kilogram, toate celelalte având alte valori.

Pentru a înţelege acest lucru, trebuie să vorbim despre densitate.

ρ = m / V      

ρ – densitatea corpului

 m – masa corpului

 V – volumul corpului

Unitatea de măsură în Sistemul Internaţional este : kg / m3

Exemple

Densitatea apei este 1000kg / m3. Aceasta înseamnă că într-un cub cu latura de 1 m, încap 1000 kg de apă.

Dacă scoatem apa şi punem ulei, cubul se va umple cu 800 kg de ulei.( Densitatea uleiului este 800 kg / m3)

Înlocuind uleiul cu mercur, avem nevoie de 13600 kg.( Densitatea mercurului fiind 13600 kg / m3 ). Ca o curiozitate, o sticlă de un litru, plină cu mercur, cântăreşte 13,6 kilograme, ( figura 1 ).

balanta
figura 1

Un cub cu latura de 1 m din aluminiu va cântari 2700 kg. ( Densitatea aluminiului este 2700 kg / m3).

Un cub din fier cu latura 1 m are masa 7800 kg. ( Densitatea fierului fiind 7800 kg / m3).

Plecând de la cele explicate mai sus, în magazin,  pot  cere 1 kg de apă, iar vânzătoarea  îmi va  da o sticlă de 1 litru, răspunzând corect cerinţelor mele. Cum ? O să vă explic.

Să verificăm dacă apa dintr-o sticlă de 1 litru, cântăreşte 1 kg:

V = 1L apa

ρ apa = 1000 kg / m3

m = ?

Vom transforma volumul în m3:

V = 1L = 1 dm3 = 0,001m3

Vom calcula masa:

 ρ = m / V ;   m=V · ρ

 m = 0,001 m3 · 1000kg/m3= 1kg apă

Concluzia:

1 litru de apă cântăreşte 1 kg.

Nu acelaşi lucru se poate întâmpla însă cu uleiul sau cu alcoolul. De ce ? Pentru că o sticlă de 1 litru de ulei conţine 800 de grame.

Să verificăm:

V = 1L ulei

ρulei = 800 kg / m3

m = ?

Vom transforma volumul în m3:

V = 1L = 1 dm3 =0,001m3

Vom calcula masa:

 ρ = m / V ;   m=V · ρ

 m = 0,001 m3 · 800 kg / m3 = 0,8 kg = 800g ulei

Concluzia:

1 litru de ulei cântăreşte  800  g. Vânzătoarea nu-mi poate da 1 kg de ulei pentru că acesta este ambalat în sticle de 1 litru şi ar mai avea nevoie de înca 200 grame dintr-o altă sticlă.

In concluzie, nu este greşit să măsurăm lichidele în kilograme, dar pentru că au densităti diferite, 1litru din fiecare lichid , va avea o altă masă şi nu putem pune semnul egal între valoarea în litri şi cea în kilograme, decât în cazul apei( figura 2, figura 3).

apa
figura 2

1 litru apa,1 kilogram apa

object on white - food -corn oil
figura 3

1 litru ulei, 800 grame ulei

Sfatul pe care vi-l dau, dragii mei, este să cereţi în magazine , chiar şi apa, exprimându-vă în unităţi de volum. Nu de alta, dar s-ar putea, ca vânzătoarea să interpreteze cererea voastră ca pe o absentare de la lecţiile de fizică!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24 thoughts on “Daţi-mi, va rog, un kilogram de apă!

 1. Am citi articolul stiind că va fi interesant ( era posibil sa nu inteleg?! ; nicidecum)datorita dumneavoastra. Imi pare rau ca eu comentez mai târziu cu vreo 2 zile de la apariția articolelor( uneori),dar oricand voi comenta nu conteaza (comenta,mai bine zis aprecia ;sa comentezi nu e politicos 😊),deoarece va exista mereu parerea de bine,uimirea ,multumirea etc. față de dumneavoastra😘
  Aveți dreptate sunt fanul #1👍al acestui blog
  P.S. Acest blog e o carte care o citesc cu placere😉.!!!.:))

  Like

 2. Imi place foarte mult acest ariticol! Imi pare rau ca nu am mai comentat de mult,dar am citit fiecare articol. Ati avut o idee minunata in legatura cu blogul. N-oi fi eu fanul nr 1,dar va doresc sa aveti insipratie si sa continuati sa scrieti cu placere.

  Like

  1. Aceasta expresie cu numarul fanului nu inseamna nimic. Nimeni nu este mai fan decat colegul sau. Eu si voi suntem o familie, care incearca sa descopere impreuna tainele fizicii.Multumesc pentru faptul ca esti mereu prezenta, Oana!

   Like

 3. Acest articol m-a făcut să îmi fie dor de ora de fizică (cu toate că a trecut doar 1 zi) și o mică poftă de apă, mă duc să beau imediat ce termin de citit 🙂 (y)

  Like

 4. Pot spune ca datorita articolul am înțeles mai bine lecția “densitatea” și pot pube pariu ca datorita faptului ca va avem profesoara ,avem mai multe” cunostiinte decat cei mari”””☺️
  Thank you;D

  Like

 5. Desi stiam aceste lucruri de la clasa a fost foarte frumos sa recitesc despre aces subiect si simt ca dumneavoatra va straduiti foarte mult pentru a ne face sa intelegem si a ne face sa citim cu drag incat as sta pe blogul dumneavoastra ore intregei citind si recitind aceleasi subiecte cu o fascinatie mai mare de fiecare data. Am insa o observatie (nu atat de semnificativa): ati numit primele 2 poze cu “figura 1” si a 3-a poza cu “figura 2”

  Like

 6. Foarte bine este explicat acest articol, si aveti niste exemple concrete. Am citit si celalalte articole, si unele care le-ati predat la clasa sunt la fel.

  Like

 7. Apa distilata este luata că etalon. Un litru de apa distilata are masa de 1 kg,apa de la robinet contine saruri și minerale,și implicit are masa mai mare(vezi densitatea apei de mare) Scuze pentru observatie!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s