Poate gheaţa să ne apere de frig?

Răspunsul este : da. Şi când spun asta , mă gândesc la eschimoşi şi la igluurile în care trăiesc, fără o sursă de încălzire. Deşi aceste adăposturi sunt făcute din gheaţă, oamenii pot trăi  pentru că gheaţa este izolator termic, mai precis ea nu permite aerului cald din interior să facă schimb de căldură cu exteriorul, menţinând  astfel o temperatură  aceptabilă  traiului (figura 1).

f1
figura 1

Izolarea termică este procesul de împiedicare a unui corp de a face schimb de căldură cu tot ce există în jurul lui. Acest lucru se poate realiza cu ajutorul unor  materiale, numite izolatoare termice.

În frigiderele vechi exista o serpentina( figura 2), care se acoperea cu gheaţă şi care trebuia curăţată din când în când, pentru ca aerul din interiorul frigiderului să rămână rece. De ce se întâmplă asta? Pentru că gheaţa, ca izolator termic, nu permitea serpentinei să răcească aerul din interior, mai precis aceasta nu putea primi căldură de la alimentele din frigider.

f2
figura 2

Fiecare dintre noi îşi izolează termic propriul corp, în fiecare zi. Cum? Punând o haină în plus , atunci când scade temperatura aerului. Temperatura  corpului uman este de 36,5 grade Celsius. Când  acesta cedează căldură , omului îi este  frig. Deci, frigul este o senzaţie, nu un aer rece. Este greşit să spui: intră frigul în casă.

Ce este mai bine să îmbraci, o haină groasă sau mai multe subţiri? Răspunsul corect este: mai multe subţiri, pentru că între ele există aer, iar aerul este izolator termic.

De ce locuinţele se izolează cu polistiren? Pentru că acesta  este poros , are spaţii libere în care există aer, care  împiedică aerul cald din interiorul casei să cedeze căldură aerului rece din exterior ( figura 3).

f3
figura 3

Aşa se explică de ce ţăranii puneau fânul în podul grajdului.

De ce hainele din blană sunt mai călduroase decât cele din stofă? Între perii blănurilor există aer, care nu permite corpului să cedeze căldură  exteriorului. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu hainele cu puf.

Aţi auzit, cu siguranţă, expresia “ mi se face pielea de găină”. Acest lucru se poate întâmpla atunci când îţi este frig. De ce? Corpul încearcă să se apere de aerul rece din exterior, căruia trebuie să-i  cedeze căldură, prin acele orificii care apar în piele şi care sunt pline cu aer, ce devine izolator termic ( figura 4).

f4
figura 4

Pentru a se apăra de frig, păsările îşi zburlesc  penele, iar animalele parul ( figura 5).

 

f5
figura 5

Ferestrele au doua rânduri de geamuri, ca aerul dintre ele să izoleze termic.

Izolarea ţevilor de apă caldă se face cu vată de sticlă ( aşchii subţiri din sticlă), deoarece, atât sticla, cât şi aerul dintre particulele ei sunt izolatoare termice.

Termosul păstrează lichidele la o temperatură constantă, mai mult timp. El are pereţi dubli, între care se găseşte aer.

Oamenii străzii se învelesc cu ziare şi cartoane, pentru că hârtia şi cartonul izolează termic.

Cu toate acestea, o izolare termică totală nu se poate realiza, deoarece aerul atmosferic este mult mai mult comparativ cu corpurile cu care intră în contact, aducându-le pe acestea la aceeaşi stare de încălzire cu a lui.

V-aţi fi putut închipui ,că gheaţa poate ţine cald?

 

 

30 thoughts on “Poate gheaţa să ne apere de frig?

  1. Wow!! Super articolul
    Ieri am tot asteptat sa apara. Se pare ca nu am facut o de geaba
    Va felicit 👍🌹 Stiti deja ce gandesc nu trebuie sa va mai zic am ramas fara cuvinte😃😱
    Acum mai repet pentru test 😓😅
    Abia astept sa ne revedem la minunata ira de fizica 🌹💗

    Like

  2. Mulțumesc pentru articol, a fost foarte interesant să-l citesc, iar în plus, acum știu cum sa ma apăr mai bine de vremea rece!

    Like

  3. Foarte frumos articolul! Sincer nu stiam ca ghiata este izolator termic. Cele mai multe informatii le aflu de la dumneavoastra si din aceste articole minunate. Va multumesc!👏👏👏😘

    Like

  4. un articol foarte interesant
    abia astept urmatoarele articole
    ar fi fost super bine daca ati fi putut sa puneti mai multe cel putin 2 articole pe saptamana

    Like

  5. Cu toate ca stiam ca gheata poate fii izolator termic si de ce ti se face pielea de gaina cand este frig, nu m-as gandi nicodata ca mai multe straturi de haine subtiri pot tine mai cald decat o haina groasa. Inca o data ma uimiti (si pe parintii mei coarora le-am spus despre acest articol),

    Like

  6. Wooooow …cât de interesant e doamna…deabea așteptăm să apăra!!! Super articol foarte interesant!!! 🙂

    Like

Leave a comment