Ce oglindă aburită!

Evident că fiecare dintre noi se confruntă cu aburirea oglinzii din baie, aproape în fiecare zi. În ce constă aburirea şi cum se produce, încercam să elucidăm astăzi.

Termenul de aburire vine de la aburi, care sunt vapori de apă. Dacă şterg oglinda cu mâna, voi simţi că aceasta devine udă. Fenomenul de aburire se numeşte, de fapt, condensare. Condensarea reprezintă trecerea unei substanţe din stare de vapori în stare lichidă, atunci când aceştia intră în contact cu un corp mai rece decât ei.

De ce se abureşte tocmai oglinda din baie? Pentru că vaporii de apă caldă , proveniţi de la duş, în contact cu oglinda mai rece, se condensează, adică se transformă în lichid        ( figura 1 ). Acelaşi lucru poate fi sesizat şi pe faianţă, dar şi în bucătărie, unde vaporii provin din mâncarea gătită.

co1
figura 1

Cum ne explicăm totuşi faptul, că scoţând din frigider o sticlă cu apă, în câteva momente, sticla se abureşte ( figura 2 )? De unde vin vaporii de apă?

 

475
figura 2

Faceţi un experiment simplu. Suflaţi spre un geam ( cu cât e mai rece, cu atât mai bine). Veţi observa că acesta se abureşte ( figura 3 ). De ce?

473
figura 3

Pentru că prin expiraţie, noi eliminăm şi vapori de apă. Aceşti vapori există în cameră. Prezenţa lor se face simţită atunci când intră în contact cu corpuri reci. În cazul sticlei scoase din frigider, fiind rece, vaporii ce o ating se transformă în lichid ( sticla se abureşte ).Acelaşi lucru se întâmplă când într-un pahar torni o băutură rece ( figura 4).

gin_tonic
figura 4

Iarna, când temperatura este scazută, intrând în maşină, geamurile se aburesc. Acest lucru este cu atât mai vizibil, cu cât numărul pasagerilor este mai mare. De ce? Cantitatea de vapori expirată este mai mare şi în contact cu geamurile reci ,se condensează. Acelaşi lucru se observă între cele două gemuri de la ferestre, atunci când este ger ( figura 5 ).

fereastra aburita
figura 5

Când se aburesc ochelarii, când intri într-o încăpere sau câd ieşi la temperatură scazută?

Aburirea ochelarilor se face la trecerea de la temperatura scăzută de afară , la cea ridicată, din cameră. Aceştia fiind reci, vaporii de apă care-i ating se transformă în lichid, aburindu-i.

Acelşi lucru se întâmplă iarna, când fiind afară, îmi pun ochelarii să citesc ceva. Vaporii eliminaţi prin expiraţie, în contact cu lentilele reci, se condensează.

Formarea picăturilor de ploaie este tot un fenomen de condensare. Vaporii de apă din atmosferă, în contact cu straturile reci, se transformă în lichid.

Picăturile de rouă ( figura 6 ) se obţin tot prin condensare. Roua se formează în dimineţile de vară, când vaporii de apă întâlnesc iarba rece şi se condensează. Toamna, roua se transforma în brumă.

roua
figura 6

După ce mâncarea este gătită , este acoperită cu un capac. Dacă după un timp, acesta se ridică, se observă că de pe el curge apă. De unde provine? Vaporii din mâncare se ridică şi în contact cu capacul rece, se transformă în lichid, deci se condensează ( figura 7 ).

480
figura 7

În figura 8 se observă picături de apă în punga în care este ambalată pâinea. Care este explicaţia acestui fenomen?

paine-proaspata
figura 8

Pâinea conţine apă. Fiind caldă, vaporii de apă din ea, se ridică şi întâlnind  punga mai rece, se condensează, adică se transformă în picături de apă.

Aţi auzit cu siguranţă expresia: “ în cameră s-a format condens” ( figura 9 ). Acest fenomen apare în încăperi în care există vapori de apă ( băi ,bucatării ), dar şi în camere neîncălzite sau care se încălzesc mai puţin ( cele situate pe colţ).

condens
figura 9

Condensul este format din picături de apă care apar pe pereţii reci ai camerelor. Este de evitat ,pentru că mediul umed duce la apariţia mucegaiului.

Prin condensare vaporii cedează căldură. Aşa se explică de ce atunci când plouă, temperatura aerului este mai ridicată, aceasta primind căldură de la vaporii care se transformă în lichid. Am auzit de multe ori, în copilărie, toamna mai ales : “E cald, o să plouă!

Cu siguranţă ,aţi văzut cum se obţine ţuica, la ţară ( figura 10 ). Procesul constă în condensarea vaporilor de alcool, atunci când ţevile prin care trec, traversează vasele pline cu apă rece. Apa din acele vase se încălzeşte şi trebuie înlocuită periodic cu alta rece. ( Voi reveni asupra acestui subiect atunci când vom vorbi despre fierbere ).

tuica
figura 10

Stiu că vă enervează aburirea oglinzii din baie, dar nu aveţi decât doua soluţii: fie nu folosiţi apa caldă, fie o ştergeţi, resemnaţi!

 

 

 

 

 

 

28 thoughts on “Ce oglindă aburită!

 1. Bună seara. Din nou, m-ați uimit prin modul în care ați explicat acest fapt simplu peste care majoritatea oamenilor l-ar trece cu vederea fără a ști ce se află în spatele lui. Un articol deosebit pentru o doamnă pe măsură.

  Like

 2. Chiar nu m-am gândit că se află un fenomen fizic chiar şi în baie …Nu am înţeles un lucru pe care aş dori să mi-l explicaţi: la procesul prepararii ţuicii .Vă multumesc pentru informaţii .

  Like

 3. Alt articol frumos! Sa stiti ca faceti un lucru minunat !!
  Ne luminati mintea plina de intrebari ,prin a le da explicatiisi acestea se evapora 😅👍💯❗️

  Like

 4. Articolele dvs. sunt splendide !!! Aflu lucruri noi in fiecare articol ! Faptul ca profesori ca dvs. ocupa un loc la catedra este nemaipomenit de bine !!!!!!!

  Like

 5. Un articol foarte interesant ca de obicei , de data aceasta am reusit sa inteleg un fenomen care mi se parea foarte banal , aburirea geamurilor de la ger , dar nu m-am putut gandii nici o data ca ar putea fi un fenomen atat de complex in spatele acestor picaturi de apa care stau la marginile geamului . Va multumim ca ne ajutati sa intelegem fizica printr-un mod diferit !

  Like

 6. Este un articol exceptional, totusi nu m-am intrebat cum se abtine tuica(adica prin condensare) , totusi am observat ca ati scri : “Când se aburesc ochelarii, când intri într-o încăpere sau câd ieşi în frig?” mai exact “(…)cad iesi in frig?” nu este o greseala prea mare dar sper ca v-am ajutat caci dumneavoastra ma ajutati sa inteleg lucruri la care nu m-am gandit,blocul dumneavoastra devenind un mod uimitor de a le afla. Va multumesc inca o data.

  Like

  1. Multumesc,Florin! Asa este, expresia “in frig” trebuie inlocuita. Eu v-am explicat ca frigul este o senzatie ,deci nu poate exista undeva. Opusul cuvantului”cald” ,este
   ” rece “. Remarca ta demonstreaza seriozitatea cu care citesti articolele. Sunt foarte mandra de tine!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s