Când le este foarte cald, câinii umblă cu limba scoasă?

Da este un adevăr. Dar v-aţi întrebat de ce? Răspunsul la această întrebare ne va duce la studiul unui nou fenomen termic- EVAPORAREA.

Când spunem evaporare ne gândim la vapori. Atunci ce deosebire există între evaporare şi vaporizare? Evaporarea este o vaporizare, adică fenomenul de trecere a unei substanţe din stare lichidă în stare de vapori.

Da, dar şi fierberea este o vaporizare. Adevărat. Deosebirea dintre ele o face partea lichidului ce se transformă în vapori. Mai exact, fierberea este vaporizarea care are loc în întreaga masă a lichidului.

Evaporarea este vaporizarea ce are loc numai la suprafaţa lichidului. Spre deosebire de fierbere, evaporarea se poate produce la orice temperatură.

Evaporarea unui lichid depinde de câţiva factori.

1.Natura lichidului

#Dacă las deschisă o sticlă cu acetonă şi una similară , cu apă, ce observ după un timp?

Acetona şi-a micşorat volumul mai mult decât apa, deoarece prima se evaporă mai repede decât cea de-a doua.

2.Suprafaţa liberă a lichidului

#Când se usucă mai repede rufele, când sunt întinse sau când stau înghesuite?

Uscarea rufelor reprezintă evaporarea apei din acestea.Cu cât suprafaţa( cu care haina udă ia contact cu aerul) este mai mare, cu atât vaporii de apă ies mai uşor din aceasta

( figura 1 ).

e1
figura 1

     3.Temperatura mediului

#Când se usucă mai uşor rufele, vara sau toamna?

Evident că vara, deoarece temperatura  aerului este mai ridicată si apa se transformă mai repede în vapori.

 1. Prezenţa curenţilor de aer

#De ce după ce îmi dau cu lac pe unghii, îmi mişc mâinile?

Mişcarea mâinilor produce curenţi de aer, care înlătură vaporii de acetonă, lăsând loc altora să se formeze. Acesta este şi motivul pentru care rufele se usucă mai uşor când bate vântul.

Pentru ca lichidul să se transforme în vapori, are nevoie de căldură, pe care o ia de la corpurile cu care este în contact, răcind suprafaţa acestora.

#Să revenim la câini ( figura 2 ).Limba e udă. În contact cu aerul cald, saliva de pe ea se evaporă. Pentru a se evapora are nevoie de căldura, pe care o ia de la limbă şi astfel, aceasta se răceşte.

e2
figura 2

# De ce la ieşirea din apă ne este rece, chiar dacă aerul are 38 grade?

Corpul este acoperit de picături de apă, care iau căldură de la acesta pentru a se transforma în vapori. Aceeaşi senzaţie o avem când ieşim de sub duş.

# Pentru anestezii locale, chirurgii folosesc eter. De ce acest lichid este capabil să producă amorţirea extremităţilor nervilor?

Eterul se evaporă foarte repede şi pentru asta ia căldură de la corp, care se răceşte brusc. Gândiţi-vă la mâinile care vă amorţesc atunci când, iarna, vă este frig.

# De ce în jurul clădirilor în construcţie se păstrează o temperatură destul de scăzută, chiar şi în zilele caniculare?

Betonul şi materialele folosite pentru construcţie conţin apă, care în timp se evaporă , primind ăaldură de la aerul din jur, care la rândul lui se răceşte.

# Prin pipăire se poate deosebi o cârpă uscată de una umedă.Cum aşa?

Senzaţia de rece pe care o avem când pipăim o cârpă umedă ( apa se evaporă pe seama căldurii mâinii), nu o avem în cazul unei cârpe uscate.

# Vara, aerul se răceşte dacă se stropeşte, folosind un furtun cu apă. Pentru a fi cât mai eficientă, stropirea se face prin pulverizare sau în jet?

Când apa curge sub forma de jet, suprafaţa ei laterală, prin care se absoarbe căldură, este mică faţă de suprafaţa oferită de picăturile apei pulverizate. Astfel, picăturile se evaporă mai repede, deci răcesc aerul mai rapid ( figura 3).

 

e3
figura 3

#Ce faceţi pentru a grăbi răcirea supei pe care urmează să o mâncaţi?

O vânturaţi. Luaţi câte o lingură din ea şi o turnaţi înapoi în farfurie, de la o anumită înălţime. Asfel, măriţi suprafaţa de evaporare a lichidului, crescând viteza de evaporare ( figura 4 ).

e4
figura 4

#Dacă supa are la suprafaţă un strat de grăsime, se răceşte mai greu decât cea slabă?

Da. Stratul de grăsime împiedică evaporarea şi deci, răcirea este un fenomen de durată.

# Vara ,suportăm mai uşor temperaturile foarte ridicate când aerul este uscat, decât atunci când este umed. Oare de ce?

În aerul usact, transpiraţia se poate evapora uşor, producând o scădere a temperaturii corpului. Dacă aerul este umed, conţine vapori,care îmiedică evaporarea aerului de pe suprafaţa corpului nostru.

#Uscătoarele de păr funcţionează folosind căldura şi curenţii de aer ( figura 5 ) Explicaţi.

e5
figura 5

Apa de pe păr , prin încălzire se evaporă mai uşor ( temperatura). De asemenea, viteza de evaporare creşte datorită curentului de aer, care atunci când este mai intens şi continuu, îndepărtează mai repede vaporii de apaă formaţi.

#Plantele de uscăciune, bradul, molidul ,pinul, au frunze subţiri, în formă de ace şi sunt acoperite cu un strat de ceară ( figura 6 ).Există o legătură între alcătuirea şi forma frunzelor acestor plante şi faptul că ele cresc pe vârfurile munţilor?

e6
figura 6

Aceste plante nu dispun de apă, deoarece terenul este înclinat. Din această cauză, ele reţin apa pe care o au, împiedicând evaporarea ei, prin suprafaţa mică a frunzelor şi prin stratul de ceară ce le acoperă.

#Vă plac baloanele de săpun? Şi mie ( figura 7 ). De ce cele mari se sparg mai uşor decât cele mici?

e7
figura 7

Baloanele se fac din soluţie de apă şi săpun. Se sparg deoarece apa se evaporă. Cu cât sunt mai mari, cu atât suprafaţa de evaporare este mai mare şi deci evapoararea se face mai rapid.

#Pâinea lăsată neacoperită, se usucă. Ce fenomen are loc?

Pâinea conţine apă, care în timp se evaporaă, ducând la întărirea acesteia. Pentru a evita acest fenomen, putem pune pâinea în frigider. Ştim că scăderea temperaturii încetineşte evaporarea, deci ne putem bucura mai mult timp de o pâine bună.

# Aţi auzit de stiloul cu peniţa ascunsă? Peniţa se acoperă cu un căpacel, care lasă la vedere numai vârful ( figura 8 ). Sub căpacel se formeazaă vapori de cerneală, care micşorează viteza de evaporare, nelăsând spaţiu liber pentru ca alţi vapori saă se formeze. Astfel, cerneala se usucă mai greu.

 

e8
figura 8

Ca şi în cazul celorlalte fenomene, cunoaşterea evaporării nu poate decât să ne ajute în viaţa de fiecare zi.

 

17 thoughts on “Când le este foarte cald, câinii umblă cu limba scoasă?

 1. Multumesc pentru toate explicatii , sunt atat de simple si usor de inteles .
  Puteti , va rog , sa-mi spuneti daca cele de mai jos se aplica si daca pipaim o carpa uda cu mana uda ?

  # Prin pipăire se poate deosebi o cârpă uscată de una umedă.Cum aşa?

  Senzaţia de rece pe care o avem când pipăim o cârpă umedă ( apa se evaporă pe seama căldurii mâinii), nu o avem în cazul unei cârpe uscate. ,,

  Like

  1. Foarte buna intrebare!Da, Erick. Se aplica.
   Cantitatea de apa de pe mana fiind foarte mica , intra printre particulele tesaturii uscate, astfel incat aceasta nu-mi va da senzatia de rece ca si carpa uda. In cazul in care carpa nu este absorbanta, simt rece pana cand se evapora apa de pe mana. Pentru carpa uda pipaita cu mana uda, cantitatea de caldura pe care apa o primeste de la corpul meu, pentru a se evapora, este ceva mai mare, deci senzatia de rece ar trebui sa fie mai puternica.

   Like

 2. Un articol foarte captivant ! Nu știam de ce câinii umbla cu limba scoasă cand este cald , iar motivul este foarte interesant . Felicitări !

  Like

 3. Vine vara si aceste explicatii sunt foarte utile!
  Ma bucur mult ca gasesc mereu explicatii frumoase pentru diverse fenomene fizice.
  Le voi folosi si in optionalul pe care l-am propus pentru anul viitor ,,Fizica elucidata”. A fost ales de parinti si copii. Multumesc mult!

  Like

 4. Sunt sigura ca majoritatea oamenilor (chiar și eu) credeau ca așa transpira câini
  Însă acest articol m a luminat ❤️
  M am documentat și am descoperit ca decalat câinii transpira prin pernuțele de pe lăbuțe

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s