De ce pentru a părea mai slabi, oamenii plinuţi poartă haine cu dungi verticale?

Aceasta este o problemă care-i preocupă foarte mult pe oameni , mai ales pe femei, felul în care arată. Şi dacă avem ceva kilograme care ne incomodează, există cateva trucuri, care ne fac să arătăm mai slabi. Totul se bazează , de fapt, pe iluziile optice, mai precis,  pe                 ” păcălilea ochiului “ celui ce ne priveşte.

Optica este partea fizicii care se ocupă cu studiul luminii şi al fenomenelor ce implică lumina. ( Vom aborda şi alte subiecte din acest capitol.)

Iluzia optică este o percepţie falsă asupra corpurilor  pe care le vedem.

Spunem foarte des că ne înşală văzul. Kant spunea : “ Simţurile nu ne înşală, nu  ca ele judecă corect, ci pentru că nu judecă”. Ce ne înşală în aceste cazuri? Evident, ceea ce judecă, adică propriul creier.

# Să luăm un exemplu de iluzie optică. În figurile 1 şi 2, încercaţi să comparaţi dimensiunile celor două patrulatere.( Vom numi lungime, dimensiunea de pe orizontală şi lăţime, pe cea de pe verticală.)

i1
figura 1
i2
figura 2

În figura 1 lungimea pare mai mică decât lăţimea, iar în figura 2, lungimea este percepută ca fiind mai mare decât lăţimea. În realitate, cele două patrulatere sunt pătrate identice. Şi totuşi , de unde aceste diferenţe de percepţie?

În figura 1 apreciem lăţimea adunând inconştient toate distanţele dintre linii, de aceea ni se pare mai mare decât lungimea, pe care o asociem cu o singură linie.

În figura 2 este exact invers. Lungimea pare mai mare decât lăţimea, prima fiind rezultatul adunării distanţelor dintre linii, de data aceasta pe orizontală.

# Dar să ne întoarcem la întrebarea iniţială. De ce pentru a părea mai slabi, oamenii plinuţi poartă haine cu dungi verticale?

Explicaţia dată anterior nu se aplică în cazul hainelor cu dungi. De ce? Pentru că figurile mai mari nu pot fi cuprinse dintr-o dată cu ochiul. Un om gras, îmbrăcat în haine cu dungi orizontale, pare şi mai gras, iar un costum cu dungi verticale îi poate salva puţin imaginea. Care este explicaţia?

Un astfel de costum, nu-l putem vedea  în întregime  şi ne purtăm privirea de-a lungul dungilor, care determină o supraapreciere a dimensiunilor obiectului în direcţia acestora. Acest lucru se întâmplă cu toate obiectele ce nu încap în câmpul nostru vizual . În concluzie, hainele cu dungi orizontale ne fac să părem mai graşi , iar cele cu dungi verticale, mai slabi ( figura 3 ).

i3
figura 3

# Dar nu toate iluziile optice pot fi explicate. Priviţi dreptele paralele din figura 4. Puteţi crede că au lungimi egale? Nu? Masuraţi-le!

# Dar cele din figura 5?

i4
figura 4
i5
figura 5

# Sau bulinele portocalii din figura 6. Care este mai mare? Cea din dreapta? Aşa am crezut şi eu, dar măsurând ,va veţi convinge că sunt egale.

 

i6
figura 6

# Puteţi crede că liniile orizontale din figura 7 sunt paralele?

 

 

 

 

i7
figura 7

# Sau cele din figura 8 ?

i8
figura 8

# Cu siguranţă vă plac desenele animate. Şi mie. Dar ştiţi pe ce principiu se bazează realizarea lor?

Să analizăm expresia “ desen animat”. Se realizează desene înfăţişând un personaj în diferite poziţii ,care simulează fuga ( figura 9). Imaginea persistă pe retina ochiului nostru un timp de 1/25 secunde. Desenele se succed foarte rapid prin faţa ochilor ( 24 imagini pe secunda ) şi vedem un cadru, înainte ca cel precedent să dispară. Astfel, ochiul percepe succesiunea rapidă de imagini, ca pe o mişcare continuă ( a câinelui ).

 

i9
figura 9

# Este o întrebare pe care mi-am pus-o de foarte multe ori în copilăria mea, atunci când vedeam , la televizor , o trăsură ( maşină ) care se deplasa cu viteză mare.  Explicaţi-mi următorul fenomen ciudat: cum un automobil care goneşte pe şosea, îşi mişcă roţile în sens invers?

În televiziune, transmisia se face cu 24 de imagini pe secundă. Pelicula imprimă imaginea roţilor în anumite momente, cu întreruperi. Presupunem că roata are 8 spiţe. Dacă între două imagini care se succed la interval de 1/25 secunde , roata s-a mişcat cu 360 grade, fiecare spiţă  va ocupa mereu aceeaşi poziţie, astfel încât vom avea impresia că roata a rămas imobilă, sau că s-a mişcat alunecând.

Dacă roata se învârte ( în intervalul de timp scurs între imprimarea a două cadre )  cu 315 grade, vom avea impresia că spiţa marcată cu roşu,  se  mişcă puţin înapoi. În figura 10, săgeata albastră indică sensul mişcării roţii. Spiţa marcată cu roşu ( la poziţia 1 ), după 1/25 secunde , ocupă poziţia 2. După o rotaţie de alte 315 grade, spiţa va ocupa poziţia 3 şi tot aşa.

Impresia generală este că roata se învârte în sens invers.

i10
figura 10

Şi iată, descoperim , încă o dată, cât de fascinantă este natura!

 

 

 

 

 

19 thoughts on “De ce pentru a părea mai slabi, oamenii plinuţi poartă haine cu dungi verticale?

 1. Părinții mi-au explicat că oamenii mai poartă și haine negre atunci când vor să își ascundă silueta este adevărat??😃

  Like

 2. Super !! Cred ca efectul de iluzie optica se aplica si in cazul in care o persoana scunda care se imbraca cu haine care au dungi verticale va parea mai inalta . Cel putin , mie asa mi se pare .
  Figura 7 este geniala . Daca o vedeam , pur si simplu , as fi mers pana in panzele albe cu afirmatia ca liniile orizontale sunt usor arcuite fata de punctul central . Totusi , exista vreo explicatie si pentru aceasta iluzie optica ?

  Multumesc !
  Vacanta placuta in continuare .

  Like

 3. Si chiar acum cateva zile m-am certat cu mama pe tema “dungi orizontale si verticale”. Am avut de ales intre pantaloni cu dungi verticale sau orizontale si eu am ales orizontale crezand ca imi sta mai bine

  Like

 4. foarte bun articolul postat de dumneavoastra si va multumesc pt explicatiile date de dv pt dungile orizontale si verticale 😀 :p

  Va Multumesc Ca Ati Fost Dirinjinta Mea

  Like

 5. Extraordinar ca intotdeauna!
  Va iubim articolele,modul dumneavoastra de predare si pe dvs. !!!
  Multumim pentru toate!!!☺☺

  Like

 6. Super Acest articol e preferatul meu !! Nu doar ca e explicat foarte bine dar mai e si un subiect interesant Eu il ador pentru ca iubesc misterele si imi place sa incerc sa le deslusesc documentandu ma Iluzia e una dintre misterele pe care eu le ador si m ati ajutat sa aflu mai multe despre ea Mersi❤️

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s